vragen/suggesties/opmerkingen/verhalen over kooikarpers hebben, dan horen wij het graag

Aller eerst wil ik even meedelen dat het koikarper en niet, zoals de meeste mensen denken, kooikarper is. De Koi behoord volgens de Taxonomische indeling onder het rijk 'Animalia', de stam betreft 'Chordata', zijn klasse is 'Actinopterygii', daaronder valt de koi bij de orde 'Cypriniformes', de familie 'Cyprinidae', het geslacht 'Cyprinus' en om het af te maken de soort 'Cyprinus carpio' ofwel: de Karper. Daar wil ik echter aan toevoegen dat de Koi de ondersoort 'Cyperinus Carpio Carpio' is. Wel gezegd hebbende dat de taxonomische status van de soort onzeker is. De Japanse wilde karpers zijn Cyprinus rubrofuscus ofwel Cyprinus carpio rubrofuscus. De tendens is tegenwoordig om de soorten op te splitsen. Voor veredeling zijn koi gekruist met Duitse spiegelkarpers (Cyprinus carpio carpio), dus de koi met het onregelmatige schubbenpatroon van de spiegelkarper zijn dan hybriden.
Verder staat de Koi onder de gewone mens ook wel bekend als Nishikigoi (Nishiki betekent 'kleurig kleed' of brokaatkarper.
Een leuk feitje is dat de Koi de nationale vis is van Japan. Echter is de koi maar een kweekvariant van de gewone karper (Cyprinus Carpio). De koi is de afgelopen jaar enorm gestegen in de peilingen van 'Internationale vis van het jaar' waar de koi in 2013 op een respectievelijke 23ste plaats stond.
De Koi staat bekend als het overbrengen van maar liefst drie verschillende virussen. Dat zijn First Cyprinid Herpesvirus (ookwel karperpokken), Third Cyprinid Herpesvirus (CyHV-3)(die ook bekend staat als Carp Nephritis and gill necrosis virus (CNGV) en als Koi Herpesvirus (KhV)) en als laatste variant Sping viraemia of carp.
OorsprongHoewel een Chinees boek uit de Jin-dynastie (4e eeuw) de koi vermeldt als een bontgekleurde karper, wordt aangenomen dat het kweken van koi als siervis in de 19e eeuw in de Japanse prefectuur Niigata zou begonnen zijn, toen rijstboeren ontdekten dat sommige karpers mooier gekleurd waren dan andere. De opvallende karpers werden gevangen en apart gekweekt. In de 20e eeuw werd een aantal kleurvarianten als norm gesteld, met name de wit-rode Kohaku. Pas in 1914 werden deze normen bekend voor de buitenwereld, toen de Niigata Koi tentoongesteld werden op de jaarbeurs van Tokio. Enkele koi werden toen geschonken aan kroonprins Hirohito.
Toen de transporttijden verkortten en de bewaarmogelijkheden - onder meer met de komst van plastic zakken - verbeterden, werd de wereldwijde verspreiding van de Japanse koi een feit. In Europa was het Verenigd Koninkrijk het eerste land waar de koihobby voeten aan de grond zette. Maar al snel volgden andere landen, waaronder Nederland, België en Duitsland. Schattingen over het aantal koivijvers in Nederland en België variëren van 50.000 tot zelfs 400.000.
Variaties
Elke beetje visliefhebber kan ze natuurlijk noemen, voor de rest van de mensen heb ik hier een lijstje gemaakt. Koivariëteiten worden onder meer onderscheiden door hun kleuren, patronen en onderlinge verhoudingen.
Dit zijn de belangrijkste hoofdvariëteiten:
Kohaku - Witte koi met rode patronen
Taisho Sanshoku (Sanke) - Witte koi met rode en zwarte patronen — Het zwart mag niet onder de laterale lijn (zijlijn) komen — het zwart op de borstvinnen ligt erop als een soort streepjes, en deze streepjes hoeven niet te beginnen bij het aanhechtingspunt van de borstvin maar het mag wel — Het zwart mag niet op het hoofd komen.
Showa Sanshoku (Showa) - Zwarte koi met witte en rode patronen — Het zwart komt tot onder de laterale lijn (zijlijn). — Het zwart ligt op de borstvinnen als een soort vlek, en deze vlek begint bij het aanhechtingspunt van de borstvin. — Het zwart loop door tot op de kop.
Asagi - Koi met licht blauwe schijn aan de bovenkant en rode schijn aan de onderkant
Shusui - Koi met een lijn met blauwe schubben op de rug, netjes gelijk verdeeld. En de staartvin, borstvinnen en kieuwdeksel hebben vaak een rood of oranje kleur. Kruising van een Asagi en een Doitsu.
Bekko - Witte, rode of gele koi met zwarte vlekken
Utsurimono - Zwarte koi met rode, witte of gele patronen
Goshiki - een (gedeeltelijk) zwarte koi met rode, witten, bruine en blauwe accenten
Goromo - een witte koi met donkerrode tot paarse vlekken (buddo goromo) of witte koi met rood met zwart omlijnde schubben vlekken(ai goromo)
Ogon - een koi met een eentonig kleurpatroon, al dan niet metaalachtig. Bekende kleuren zijn rood, oranje, platina, geel en zilver
Kawarimono - de niet-geklasseerde soorten/patronen
In principe verdient alleen koi, die in Japan gekweekt wordt de term 'Japanse koi'. Hoewel Niigata nog altijd één van de belangrijkste koiproducerende districten is, zijn de gebieden rond Yamanashi en Hiroshima sterk in opkomst. Kweekvarianten uit Europa en uit Israël, die in populariteit groeien, worden respectievelijk Eurokoi en Israëlische koi genoemd. De Vlinderkoi (Butterfly Koi) of Hyrenaga, die in de jaren 80 gekweekt werd en opvalt door haar lange gestroomlijnde vinnen, zijn in feite hybriden van de Aziatische karper en zijn niet algemeen aanvaard als "echte koi". Sedert enkele jaren zijn ook de in Taiwan, Thailand en Maleisië gekweekte koi erg in opkomst in de Europese landen. De doorgewinterde hobbyist blijft echter trouw aan zijn Japanse koi.
Het hebben van een Koi
Het houden van koi is iets moeilijker dan simpel een vijvertje maken en de koi erin. Het is een vereiste om enige kennis te hebben van biologisch evenwicht en waterhuishouding.
Koi gaan niet samen in een vijver met planten, daar ze de eigenschap hebben om planten los te wroeten is het moeilijk om planten in leven te houden naast de koi. Om deze reden worden bij koivijvers uitgebreide filterinstallaties gebruikt die het water schoon en gezond dienen te houden. Hiernaast wordt vaak een plantenfilter aangelegd, dit is een gedeelte apart van de koivijver zo ingericht dat hier alleen maar planten in staan en waar het water van de koivijver doorheen stroomt.
Er zijn vele mogelijkheden voor filterinstallaties, van redelijk goedkope zelfbouw meerkamerfilters, tot compleet zelfreinigende bead filters. Sterke pompen en veel beluchting horen hier ook bij.
Koishows
Omdat de Koi van zo een mateloze populariteit geniet kon het natuurlijk niet uitblijven.
Elk jaar worden er bijna overal ter wereld koishows georganiseerd. Hierbij worden Koi tentoongesteld in blauwe showvats, alle Koi van één persoon komen in één vat terecht, om zo weinig mogelijk ziektes over te brengen. Vroeger werd er een ander systeem toegepast in Japan, hierbij werden alle Koi van dezelfde variëteit of maat in hetzelfde vat geshowd, maar op deze manier werden vele vissen besmet met onder andere KHV. Op de show is meestal ook een beurs te vinden waar men allerhande Koigadgets, filters, enz. kan vinden voor een scherpe prijs. De show duurt meestal 2 à 3 dagen. Op de shows zijn diverse juryleden aanwezig, die de Koi jureren. Hier volgen de belangrijkste:
ZNA All Japan Nishikigoi Show
Belangrijkste koishow ter wereld, deze show bestaat al sinds 1966. Deze show wordt elk jaar op een andere plaats in Japan gehouden. ZNA All Japan Nishikigoi wordt georganiseerd door de Zen Nippon Airinkai medio November.
Shinkokai All Japan Combined Nishikigoi Show
Deze show wordt sinds 1968 elk jaar in het Tokyo Ryutsu Center gehouden. Georganiseerd door All Japanese Nishikigoi Dealers Association 'Shinkokai'. Kenmerkend is dat de jury bestaat uit de Koikweekers zelf.
Ik hoop dat jullie hier iets van opgestoken hebben en dat jullie net zo enthousiast over de Koi zijn geworden als ik (als jullie dat natuurlijk nog niet waren). En zo als ik altijd zeg:
'Koi Koi Koi!'
- Quazyx